Sådan bliver du økonomisk ansvarlig

Som ung er man ny i den økonomiske verden. Man er uerfaren og naiv, og man har pludselig penge mellem hænderne. Samtidig har man mulighed for at låne penge, når man er fyldt 18 år. Den økonomiske verden er farlig, men møder man den med en fornuftig tilgang, så vil man sagtens kunne opbygge en sund økonomi.

For det første skal man sørge for at have styr på det formelle. Det kan være en god ide, at bede andre om hjælp. Man kan for eksempel få sine forældre til at hjælpe en med at lægge et budget.

Samtidig kan man opsøge sin bank og få dem til at lave en budgetkonto til en. En budgetkonto bruges til at betale regninger fra, og samtidig bruger man den til at udligne ens udgifter, så de er ens hver måned. På den måde undgår man, at man må leve af havregryn med mælk i den måned, hvor man skal betale forsikringer.

Når man alligevel er nede i banken, skal man passe på, at man ikke bliver lokket til at oprette en kassekredit. En kassekredit er ren ondskab for mange unge mennesker, og de fleste falder lige fælden, fordi bankrådgiveren sælger den til dem ved at rose deres sunde økonomi. Men med et kreditkort i hånden og en kassekredit i banken ender de fleste unge med at trække deres konto stort over. Og de fleste af dem indser det først, når overtrækket er mange tusinde kroner stort, og så er det ikke sjovt at begynde at betale det tilbage.

Bliv bevidst om dit forbrug

Det er en god ide, at man i en hel måned skriver ned lige præcis, hvad det er, man bruger penge på. De fleste vil blive overraskede over, hvor mange unødvendige ting de egentligt handler ind. Og det er altså ikke nok at skrive, at man har været i Føtex. Man skal omregne beløbet, så man kan se, hvor mange penge der blev brugt på dagligvarer og hvor mange penge, der blev brugt på impulskøb. Impulskøb kan være en dvd-film, sko, tøj, sprut, nipsting osv.

Når man har et overblik over, hvordan man bruger sine penge, kan man ligeså godt begynde at prioritere dem. Er det i fredagsbaren, man skal smide alle sine penge, eller vil man hellere bruge penge på studiebøger og sommerferie. Der er ingen mennesker, der har råd til det hele, og jo hurtigere man bliver klar over dette, jo sundere en økonomi kan man skabe for sig selv.

Det er også en god ide, at sætte penge til side. Som minimum skal man sætte penge til side til forudsete og uforudsete udgifter. De forudsete udgifter er julegaver og sommerferie. Man ved, at julen og sommerferien kommer hvert år, men alligevel bliver alt for mange mennesker økonomisk pressede i disse tider, fordi de ikke sparer op i løbet af året. Kom i gang! De uforudsete udgifter er de penge, der skal betales, når din computer eller din mobiltelefon går i stykker, eller når din cykel bliver stjålet. Det er en god ide, at have nogle tusinde kroner stående på ens konto, hvis dette skulle ske.

Det kan også betale sig at spare op til sine drømme. Vil man for eksempel gerne have en bil, eller vil man købe ejerbolig, så skal man i gang med at spare op. Drømme er ikke gratis og folk, der ikke spare op, har ikke råd til at opfylde så store økonomisk drømme. Det kan godt være, at det er hårdt at spare op, når man er ung, men jo hurtigere man vender sig til det, jo bedre er man til det som voksen.

Sidst men ikke mindst kan man snakke med sine venner. Man bruger typisk omkring de sammen penge, som ens venner gør. Er man en vennegruppe, der vil ud at spise og i biografen ugentligt, eller vil man hellere have råd til at tage en rejse sydpå til sommer? Aftaler man den slags med sine venner, så har man meget nemmere ved at have råd til de ting, som man gerne vil.

Har man behov for at låne penge, så skal man også være ansvarlig her. Man skal holde sig fra bankens kassekredit, og kan man ikke låne penge i banken, så skal man finde det billigste forbrugslån. Man kan nemt sammenligne prisen på forbrugslån, hvis man sammenligner tallet ÅOP. ÅOP er lånets årlige omkostninger i procent. Herved tager tallet højde for alle udgifter, der er forbundet med et lån, også dem som ikke er renterne.

Hvis du synes, at vi laver gode artikler, skulle du tage og anbefale os til andre eller skrive en kommentar til denne artikel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>