Blankolån – i unåde hos forbrugerne? – alt om lån og penge

Forleden stødte jeg på en interessant artikel i en avis. Den omhandlede blankolån, eller nærmere bestemt disses snarlige død på det finansielle lånemarked. Artiklen kunne nemlig dokumentere, at færre og færre forbrugere vælger at optage et blankolån. Dette blev forklaret ved, at forbrugerne i forhold til privatøkonomien er blevet meget mere forsigtig og opmærksom på finanskrisens betydning siden dennes indtrædelse i 2008. Derved er forbruget faldet, hvilket derfor blandt andet er gået udover antallet af optagne blankolån. Flere netaviser kunne i øvrigt bekræfte denne konklusion, hvorfor den for mig at se blot bliver endnu mere interessant at tage et nærmere kig på. Derfor vil jeg i dette indlæg fokusere på, at forklare begrebet ”blankolån” og derefter give mit personlige bud på, hvad denne udvikling vil betyde for fremtidens blankolån.

Hvad er det nu, at et blankolån er for noget?

Begrebet ”blankolån” klinger højst sandsynligt ikke ligeså godt i ørene som ”forbrugslån” og ”kviklån” eksempelvis gør. Derfor opridser jeg lige kort her, hvad et blankolån kort fortalt indebærer. Et blankolån er i realiteten bare et almindeligt forbrugslån. Den vigtige distinktion, der dog gør blankolån er unikke er, at disse tages udenom banker og pengeinstitutter. I stedet for at optage lånet hos de traditionelle udlånere, kan man i stedet kun få et blankolån via en online udbyder på internettet. Disse udbydere figurerer altså kun på internettet, og du ikke på samme måde som i banken gå ned i en filial og holde et møde, da det ikke er essensen og hovedideen hos disse udbydere.

Helt konkret foregår låneprocessen ved, at man klikker sig ind på en given udbyders hjemmeside, vælger det blankolån som man ønsker, hvorefter man føres videre til tre simple trin, hvor man skal oplyse forskellige relevante oplysninger. Når denne procedure er overstået, sender man ansøgningen af sted, hvorefter man får svar i løbet af et par timer. Såfremt éns låneansøgning godkendes, får man tilsendt en bekræftelse af udbyderen, som man underskriver og returnerer, hvorefter aftalen er på plads. Pengene bliver herefter overført lynhurtigt til din konto, således at du har dem i løbet af én hverdag efter, at du fik lånet bevilliget.

Det betyder med andre ord, at man skal have adgang til en computer med internetadgang, for at kunne låne penge, hvilket de fleste mennesker dog også har i dag. Det gode ved dette er i min optik, at man sparer en masse tid i forhold til at skulle i banken og holder diverse møder før en eventuel låneaftale falder på plads. Derudover ser jeg visse styrker ved, at man ligeledes ikke har fysisk kontakt med sin udlåner, hvorfor diskretionen naturligvis er noget større end den eksempelvis er i banker og pengeinstitutter.

Blankolån kan ordnes hjemmefra bag computeren.

Blankolån kan ordnes hjemmefra bag computeren.

Hvad kommer denne udvikling til at betyde?

Da vi har fået fastslået og understreget, hvad et blankolån helt konkret er, finder jeg det interessant at stille et mere dybdegående spørgsmål: hvad kommer dette så til at betyde? Det er der selvfølgelig ingen, der med hundrede procents sikkerhed kan spå om. Men min erfaring og fornemmelse siger mig, at den umiddelbare reaktion på dette dyk vil være, at udbyderne begynder at promovere og reklamere med blankolån i højere grad end hidtil, således at man forsøger at få bedre fat i de korrekte forbrugere og målgrupper.

En anden mulig reaktion fra udbydernes side er ligeledes, at man langsomt udfaser blankolån som lånekategori, hvorpå denne til sidst simpelthen vil udgå fra markedet, såfremt efterspørgslen ganske enkelt fortsætter med at være for lav til, at det kan betale sig at udbyde disse lån. Dette anser jeg dog som mindre sandsynligt end første mulighed, da det gang på gang har vidst sig, at forbrugernes forsigtighed tit ikke har noget med det enkelte produkts kvalitet at gøre, men i stedet er determineret af de økonomiske konjunkturer og disses status på forskellige tidspunkter. Det er jo ganske klart, at man som privatforbruger bliver opmærksom/forsigtig, når samfundsøkonomien vælger at styrtdykke.

Fremadrettet er det derfor min klare fornemmelse, at blankolån igen vil blomstre op og vinde indpas hos de købelystne borgere. Man skal nemlig huske på, at da blankolån som nævnt blot er et ganske almindelig forbrugslån, vil behovet automatisk altid være der for disse – folk holder jo aldrig helt op med at låne penge. Forbrugslån (og dermed blankolån) er i almindelighed også tiltrængt i økonomiske kriseperioder, hvor denne forsigtighed og tilbageholdenhed også gælder bankerne; disse låner ikke nær så mange penge ud, som de gjorde før 2008, hvor den omtalte finanskrise som bekendt indtraf. Behovet vil altid være der for blankolån, i mine øjne.

Hvis du synes, at vi laver gode artikler, skulle du tage og anbefale os til andre eller skrive en kommentar til denne artikel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>