Detroit er gået konkurs! Hvad nu?

Så skete det. Mange økonomer havde måske allerede set det komme, der må anses som endnu et knæk i din skrantende amerikanske økonomi. Storbyen Detroit i staten Michigan, USA indgav sin konkurserklæring den 18. juli, og har nu bedt den amerikanske stat om økonomisk redning. Ifølge den amerikanske avis, New York Times har byen en kommunal gæld på ikke mindre end 100-115 milliarder kroner. For flere kritikere må dette fremstå som pragteksemplet på den skrantende økonomi, som USA står med, og landets samlede gæld har samtidig for længst oversteget 1 billion dollars. Men hvad er egentlig forklaringen på, at Detroit er bukket under rent økonomisk?

Færre indbyggere, mere kriminalitet og bilindustriens fald

Ifølge Berlinske.dk er der grundlægende tre forklarende årsager til, at det er gået så galt for Detroit. Den første forklaring er ganske enkelt, at byen har flere fraflyttere end tilflyttede. Det betyder selvsagt, at indbyggertallet igennem mange år er fladet drastisk i byen – bedst illustreret ved, at der i dag bor omkring 700.000 mennesker i Detroit, mens der for 60 år siden boede hele 1,8 millioner indbyggere i storbyen. Det fald i indbyggertallet har selvsagt betydet, at byen mister adskillige skattepenge, som går tabt fordi der er færre arbejdende mennesker til at betale skat, hvorfor byen mister mange indtægter og dermed får sværere ved at betale sine udgifter til forskellige ydelser.

Den anden årsag, som kan være forklarende er den øgede kriminalitet, som har været voldsomt stigende de senere par år. Detroit er faktisk den by i hele USA, der har den største kriminalitet i forhold til indbyggertal, da omkring 1/4 af indbyggerne er kriminelle. Al den kriminalitet er i sagens natur en kæmpe udgift for den øverste myndighed, der skal bruge mange politi- og fængselskroner på at bekæmpe kriminaliteten. Lægger man dette sammen med, at skatteindtægterne falder konstant, så giver det god mening at have kriminalitet som forklaring.

Den tredje årsag er, at Detroit engang havde en blomstrende bilindustri, der løftede hele byens omdømme og indtægter op på et højere niveau. Dette gav mange arbejdspladser til byens indbyggere, og arbejdsløsheden kunne dermed mindskes, hvilket gav flere skatteindtægter for myndighederne. Denne bilindustri har dog oplevet en nedtur igennem flere år, hvilket har gjort, at adskillige arbejdspladser, eksport osv. er gået tabt.

Andre spekulanter har sikkert også flere forklaringer på konkursen, så disse tre nævnte her skal blot ses som vejledende. Det er klart, at et så alvorligt problem som en konkurserklæring ikke blot kan forklares ud fra tre helt enkle og grundlæggende forklaringer, da man også må formode, at der har været andre problemer indblandet i for byen, som omverdenen endnu ikke kender til

Hvad kommer dette til at betyde fremtidigt for USA’s – og verdensøkonomien?

Det interessante spørgsmål, der nu melder sig er, hvad dette kommer til at betyde for USA’s økonomi fremover, som jo indirekte påvirker den europæiske økonomi. En plausibel forudsigelse kan være, at det for den i forvejen skrantende amerikanske økonomi kun vil betyde, at troværdigheden af denne blot bliver yderligere forringet. Dette pessimistiske syn bakkes også op af, at landets gæld bliver ved med at stige for hvert minut, der går. Samtidig har der været forlydender om, at landets samarbejdspartnere vil være endnu mere skeptiske i forhold til tiltroens til landets økonomiske formåen. Dette er i hvert fald de umiddelbare reaktioner, som jeg ser det, på konkursen.

Herudover tror jeg også, at vi vil se et USA, der optræder meget mere ydmygt end førhen. Vi ved alle, at der i mange år har været en amerikansk tendens til, at man så sig selv som uovervindelig, uanset hvor skidt det har stået til med landets samlede økonomi. Man kan derfor vælge at håbe på, at verdens største økonomi begynder at udvise en smule mere alvorlighed og omhu i forhold til sin økonomiske situation. Omvendt kan man også anlægge den forudsigelse, at USA blot fortsætter som i øjeblikket, og upåagtet bliver ved med at agere, som man hidtil har gjort.

I det hele taget er Detroits konkurs en både tragisk og interessant udvikling i den økonomiske verden. Det står efter konkursen klart, at der har været mange samspillende faktorer med i spillet, inden det økonomiske korthus i Detroit væltede. Man kan anlægge den vinkel, at myndighederne ikke har reageret i tide og indset alvoren, inden det var for sent. Som i enhver selvstændig stat/kommune skal man altid sætte tæring efter næring og sørge for, at kassen passer. Derfor kan man jo argumentere for, at både borgere og embedsmændene/myndighederne i Detroit har et ansvar for konkursen, da myndighederne ikke har gjort nok i tide rent lovgivningsmæssigt, mens borgerne ikke har gjort deres pligt.

Denne gæsteblog er skrevet af

Hvis du synes, at vi laver gode artikler, skulle du tage og anbefale os til andre eller skrive en kommentar til denne artikel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>