Er lån uden sikkerhed sikre?

At låne penge er en tillidssag. Det er alfa og omega, at man har tillid til en part, som man låner penge af. Det skal foregå på reelle betingelser og for en fair pris – ingen tvivl om det. Alligevel oplever jeg mange mennesker, der føler sig enten snydt eller skuffet over det lån, som de har optaget og betaler renter af. Det har fået mig til at tænke på emnet for denne artikel: er lån uden sikkerhed (som kun fås på nettet) egentlig ligeså sikre, som de banklån vi traditionelt anser som helt sikre? Det er det spørgsmål, jeg vil forsøge at besvare her. Jeg håber, at du vil finde indlægget brugbart og spændende, selvom det måske umiddelbart er et lidt tørt emne, jeg har valgt at tage op her.

Mediernes og andre parters holdning

Hvis man søger lidt på nettet efter artikler om online låns sikkerhed, så er det ikke ligefrem positive historier, som man kan læse. Jeg har læst og især hørt utallige dårligere rygter om lån uden sikkerhed fra mange sider af. Nogle mener, at man bliver snydt af de online udbydere, fordi de ikke oplyser godt nok om de forskellige ting omkring lånene. Andre postulerer også, at man direkte aldrig får de penge at se, som man låner af online udbyderne. Jeg har flere gange selv taget lån uden sikkerhed, og jeg kan ikke genkende disse rygter på nogle områder – tværtimod har jeg altid været positivt overrasket.

Er der grund til bekymring med lån uden sikkerhed? Det mener medierne i hvertfald.

Er der grund til bekymring med lån uden sikkerhed? Det mener medierne i hvertfald.

Imidlertid vil jeg dog lige dvæle lidt ved ovenstående og i stedet lige stå fast, hvad der egentlig er specielt ved lån uden sikkerhed. Lån uden sikkerhed er i sagens kerne egentlig bare et almindeligt forbrugslån, hvor man altså som navnet antyder, ikke skal stille sikkerhed for lånet. Derudover skal man ikke fortælle udbyderen, hvad man ønsker at bruge pengene på (som eksempelvis er tilfældet er med bankens lån). Da lån uden sikkerhed ligeledes tager via en hjemmeside, kommer man heller ikke til at bruge tid på at holde møde med banken, da man ordner hele låneprocessen via en computer med internetadgang. Det må siges at være noget nemmere og enklere end bankens procedure! 

Så skulle det vidst også være slået på plads. For at vende tilbage til emnet genkender jeg altså ikke de rygter og det omdømme, der har præget lån uden sikkerhed igennem flere år. Det er i min verden synd og skam, at mange mediefolk udtaler sig om noget, som de hverken selv aldrig har prøvet eller nogensinde kommer til, fordi de baserer alle deres skriverier og meninger på fordomme, som intet har på sig. Lån uden sikkerhed er en glimrende hjælp for mange mennesker i det danske kongerige, og denne tilsvining klæder overhovedet ikke mediebilledet i Danmark.

Den nøgterne sandhed

Og hvorfor stemmer disse ovenstående rygter så overhovedet ikke overens med sandheden? Det er der et meget håndfast og plausibel argument for. Hvis man ellers gider søge lidt rundt på de forskellige udbyderes hjemmesider og sammenholder dette med den danske lovgivning på låneområdet, så tegner der sig lige pludselig det stikmodsatte billede, end det som jeg præsenterede i forrige afsnit. Ved at sammenligne udbydernes tekst på hjemmesiderne og lovgivningen fremgår det nemlig meget klart, at danske udbydere er påtvunget at leve op til visse strenge krav, før at de overhovedet kan drive en legal lånevirksomhed på internettet – ellers bliver deres hjemmeside ganske enkelt nedlagt af myndighederne!

Disse kvalitetskrav indbefatter blandt andet nogle helt konkrete krav på sikkerhedsområdet, som gør, at du altid er sikret en høj grad af personlig sikkerhed, når du har med lån uden sikkerhed at gøre. Kravene til udbyderne er samtidig din sikkerhed for, at du får et kvalitetsprodukt uanset hvad, da det kun er de certificerede og godkendte udlåningsvirksomheder, der af myndighederne får lov til at drive lånevirksomhed i Danmark. Jeg forstår med andre ord altså slet ikke denne kæmpe frygt, som både medier og andre interessenter åbenbart sidder med. Både lovgivningen og empirien afkræfter ret tydeligt denne frygt, og man må jo altid forholde sig til det eksisterende på området.

Det var mit bidrag til dette spørgsmål. Konklusionen er forhåbentligt ikke til at misforstå: ja, lån uden sikkerhed er helt igennem sikkert! Det er nøjagtigt ligeså sikkert som diverse banklån, hvilket mit korte indlæg her også burde vidne eftertrykkeligt om. Til de interesserede kan jeg anbefale, at man går ind på de forskellige udbyderes hjemmeside og læser al teksten, som er tilgængelig på disse sider, og bagefter læser låneloven og sammenholder disse to tekster. Det er godt nok lidt meget læsestof, men det er i mine øjne den bedste måde at få afkræftet nogle af sine fordomme på.

Hvis du synes, at vi laver gode artikler, skulle du tage og anbefale os til andre eller skrive en kommentar til denne artikel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>